Какво разкриват ноктите за здравето ни?

0
757

Възможно ли е формата, цветът и релефът на нашите нокти да сигнализират за някакви здравословни проблеми? Някои специалисти са на мнение, че ако разгледаме внимателно ноктите на ръцете си, можем да придобием известна представа за здравословното си състояние.

Цвят
Здравите нокти имат приятен розов оттенък. Неестественото им пожълтяване се свързва със заболявания на черния дроб. Подобно пожълтяване се наблюдава и при пушачките, а често е и вследствие използването на некачествени лакове за нокти. Приемът на някои лекарства (например тетрациклин) в някои случаи също води до появата на жълтеникав оттенък. Синкавото оцветяване на ноктите подсказва за проблеми със сърдечносъдовата система. Смята се, че белият цвят е сигнал за анемия.

Напречни бразди
Появата на напречни бразди по ноктите говори за неправилно и нездравословно хранене или хронични заболявания. Възможно е и организмът да страда от недостиг на витамин РР, от който зависи нормалната работа на храносмилателната и нервната система. Източник на витамин РР са бобовите растения (грах, фасул, соя), домати, картофи, ориз, гъби и хляб от типово брашно.

Бели петънца
Малките бели петънца показват недостиг на калций и цинк в организма. В този случай се препоръчва да включите в менюто си млечни продукти, скариди, раци, миди, пресни плодове и зеленчуци, сусам. Трябва да сте наясно, че витамин D помага за пълноценното усвояване на калция, така че консумирайте повече риба (херинга, сардина, сьомга). Понякога белите петънца по ноктите сигнализират за хормонални нарушения.

Бавен растеж
Обикновено е следствие от хроничен стрес. Нервното напрежение предизвиква спазми на кръвоносните съдове, намалява или точно обратното – увеличава апетита. Известно е, че стресът засяга целия организъм и ноктите не правят изключение. При по-бавен растеж нанасяйте по-често подхранващи кремове и маски. Използвайте и специално разработените продукти за ускоряване растежа на ноктите, в чиято формула са включени протеини и други активни съставки, укрепващи нокътната плочка.

Чупливост и разслояване
Крехките, чупливи и разслояващи се нокти са признак за недостиг на цинк, калций, силиций, протеини. В много редки случаи говорят за здравословен проблем – белодробни заболявания или хормонални смущения. Най-често чупливостта е резултат от липсата на правилни грижи, работа с агресивни почистващи препарати без да сте защитили ръцете си с ръкавици и др. Днес се предлагат много козметични продукти, които заздравяват нокътната плочка и я предпазват от разслояване. За да подобрите състоянието на ноктите си, е препоръчително да включите в менюто си пълнозърнест хляб, листни зеленчуци, соя, маслини, морски дарове.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here