Какво разкриват несъзнателно нарисуваните фигури

0
765


В много държави се използват т.н. графични тестове. Например при интервю за работа, когато кандидатът се бори за висока позиция, присъства и специалист графолог, който анализира не само почерка, но и несъзнателните рисунки, които понякога хората създават, докато чакат продължително или присъстват на отегчително заседание.

Графологичният анализ е любим за специалистите, които с лекота разкриват вътрешното ни състояние, дори когато не подозираме за това.

Предлагаме ви някои интересни изводи, с уговорката, че не трябва да бъдат приемани безусловно.

Ако листът пред вас е покрит със…
Сърчица – те естествено изразяват романтиката, бликаща от вашето сърце. Издават влюбеност.
Ъгли, триъгълници, елхи и други геометрични фигури – вие сте рационална и педантична натура.  По принцип геомeтричните фигури издават праволинейност,откритост и голяма доза непреклонност. В същото време множеството свързани ъгли (рисунки като елха или куп греди, поставени една върху друга) показват, че се стремите да се защити като таралеж от нещата, които не ви харесват или не одобрявате възложената ви задача.
Решетки, мрежи – явен признак за това, че сте попаднали в  неловко положение или трудна ситуация и мъчително се стремите да излезете от нея. Може също да издава потиснатост и желание да влезете в конфликт. Колкото по-дебели са лините, толкова по-силно желание изпитвате да противостоите някому. Но това желание остава само на хартия. По принцип решетката донякъде е знак за нерешителност.
Вълнообразни линии, кръгове – колкото е по-висока вълната, толкова е по-сериозен проблемът, който ви ангажира в момента. По-слабите вълни издават вече намерено решение. Кръговете, независимо дали са самостоятелни или пресичащи се, показват чувството за недооцененост и пренебрегнатост. Колкото повече кръгове – толкова е по-голяма неудовлетвореността.
Повтаряща се рисунка, дори да обединява различни геометрични форми- изпитвате огромна скука.
Спирала – означава «Не мога да намеря изход от проблема”. Колкото по-дебели са линиите, толкова по-сложен е проблемът. Нервите са ви опънати докрай.
Някои психолози са на мнение, че спиралите разкриват силен и егоистичен характер. Тези хора смятат, че светът се върти около тях.
Облаци и слънце – вие сте мечтателка, витаеща в облаците. На душата ви е радостно и леко. Има един детайл – ако облачето се нарисувано близо до слънцето, това означава, че нещо ви тежи на сърцето. Рисунката изразява и подсъзнателното ви желание да привлечете вниманието към себе си.
Звезди, луна – колкото и да е чудно, това са любимите драсканици на хората със силна воля, на ръководителите, подозирани в известна доза егоизъм. Хората, рисуващи звезди, съвсем не са романици, а практични и честолюбиви.
Очи, устни – любим сюжет на хора,склонни към самонаблюдение и самоанализиране. Рисунките на устни са предпочитани от нежни, чувствителни и артистични личности, които се борят за внимание.
Цветя, листа, дървета – романтична и ранима натура.Колкото по-закръглени са листата, толкова повече сте склонни да фантазирате и да преувеличавате. По- заострените листенца разкриват ексцентричност и донякъде невротичност.
Същевременно, ако рисувате често цветя, значи се нуждаете от любов и подкрепа. Държите много на хармонията в отношенията.
Къща – вие сте подредена, точна, обичате домашния уют. Планирате и организирате прецизно всичко. По правило човек, който рисува къщички, вече е набелязал пътя към своята цел и знае как да я постигне.
Лица, профили – признак за общителност и лекота на характера. В същото време притежавате достатъчно житейска мъдрост. Ако лицето е нарисувано педантично, това издава скрита тревога и неудовлетворение от положението ви в обществото. Автопортретът показва, че сте загрижени за външния си вид и се страхувате, какво ще си помислят за вас.
Кръстове – нещо ви тревожи, но сте готови да носите кръста си докрай.
Човечета – мразите ограниченията и дребнавостта, способни сте да влезете в положението на всекиго. Колкото са по-дребни фигурките, толкова повече искате да се скриете от обстоятелствата. Схематично нарисувани човечета разкриват нестабилно емоционално състояние.  

Друго

По принцип, колкото по-дребни са рисунките – толкова повече тревожност издават. Големите фигури говорят за висока самооценка, дори високомерие.

Натискът, с който държите химикалката, също е от значение. Колкото е по-дебела линията, толкова е повече вътрешното напрежение.

Рисуващите в горната част на листа са самоуверени, в долната – с ниско самочувствие. Драсканици в лявата част – човек е склонен да се взира в миналото. В дясната част – обратно.

Ако човек не рисува, а обгражда някакви букви (например във вестник) – подсъзнателно се стреми да подобри нещата.
Постоянното изписване на собствения подпис е знак за честолюбие. Различните препинателни знаци могат да означават любопитство.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here