Икономическите тенденции в модата

0
608

Американците обичат икономическите анализи. Дори когато говорят за мода… Няколко интересни чисто икономически тенденции в модата през следващата 2012 год. циркулират от известно време в пресата отвъд Атлантика и, без съмнение, си заслужава да бъдат отбелязани.

Първата тенденция е свързана с добрия стар антагонизъм САЩ-Русия. Очевидно обаче актуалните опасения от бързо развиващия се руски текстилен пазар са напълно основателни. Само за 2011 год. руската текстилна индустрия регистрира ръст между 3 и 5 %, а прогнозите за периода 2012-2013 год. са ръстът да скочи до значимите за бранша 6 %!

Втората пазарна тенденция засяга китайския текстилен пазар и по-точно, неговите чисто експортни стратегии. Икономистите прогнозират, че нарастващия текстилен експорт от Китай навън ще претърпи трайна ориентация, но вече не дотолкова в посока САЩ и ЕС. Европа и Северна Америка ще заложат т.нар. “импортни рамки”, свързани със строг контрол на качеството, с цел ограничаване влизащите китайски дрехи, обувки и аксесоари. Това ще доведе и до стимулиране на местните индустрии. Така че китайския текстил ще се преориентира в посока Централна и Южна Азия, както и Латинска Америка. Монголия, Пакистан, Виетнам, Боливия, Колумбия, Чили, Перу.

Третата тенденция в модната индустрия засяга две интересни държави – Мексико и Турция. Съдбата им чисто икономически донякъде е и ще бъде сходна – те буквално ще заливат богатите си съседи с текстил. Мексиканската текстилна индустрия регистрира ръст от 28 %! само за периода януари-август 2011 год., а мишените са… ниско и средноплатения сегмент клиенти в САЩ и Канада. По отношение на Турция ситуацията е сходна – тя ще продължи да залива богатия ЕС с текстилните си произведения. Защо обаче политиката с “импортните рамки” е по-трудно приложима към Мексико и Турция? На първо място заради по-високото качество. На второ място – заради… емигрантите. В САЩ т.нар. “латинос” отдавна са си извоювали сравнително добър обществен статус, от средите им са се издигнали крупни бизнесмени – собственици на модни магазини и молове, които с удоволствие предпочитат да сключват импортните си спогодби с мексикански си партньори. По сходен начин стои ситуацията и с турския “текстилен феномен” в Германия, Франция, Италия – страни, където турско-арабското емигрантско население е значително.

Това са основните икономически прогнози за развитието на модната индустрия през следващата година. Според специалистите кризисните тенденции в Европа и САЩ бавно, но сигурно ще бъдат преодолени, което ще доведе и до повишаване на цяостния обем на търговията с дрехи.

Редактор: Стойна Атанасова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here