За красотата – с любов!

0
783

Всяка жена е красива по своему. Това може да потвърди всеки мъж, и то не само след порядъчно количество изпит алкохол. Секретът е прост и се състои в умението на жената да убеди околните, че наистина е красива. Няма значение, че мерките ви са далеч от наложените като “златен” стандарт 90–60–90 или че откривате известна несъразмерност в чертите на лицето си, вие можете да изглеждате и да се чувствате красива.

Първото и най-важно правило е, да бъдете в хармония със себе си. Само, когато се чувствате доволна от постигнатото и уверена в способностите си, можете да излъчвате красота. А и по принцип красотата е доста разтегливо понятие. През различните епохи идеалът за женска красота е бил различен. Статуите на древногръцките богини са идеализирали силното женско тяло с широки бедра. Аналогични са и изображенията на жените в Древен Рим.

През Ранния Ренесанс, преди около 560 години, художниците започват да рисуват жени със стройни фигури, но в пълно противоречие със сегашните представи за красота – с малки гърди и очертано коремче. След това, по времето на Рубенс, жените отново “напълнели”. Женските тела с пищни форми от платната на художника били идеалът за красота през онази епоха, а слабите жени са смятани за нездрави и често били пренебрегвани.

Топ моделът Туиги, звездата на 60-те, слага началото на ерата на подчертаната слаба фигура, плоско тяло, малки гърди и дълги крака. С други думи – точно обратното на изкусителния закръглен и твърде женствен образ на Мерилин Монро от 50-те години.

В момента много жени залагат на големите гърди и са готови на всичко, за да увеличат бюста си. Доколко е оправдано това? Добре е да е само въпрос на личен избор, а не сляпо подражание на нашумелите фолк диви, чиито деколтета разкриват пищна и съблазнителна гръд. Между впрочем, на запад вече навлезе модата на по-малките, но добре оформени и стегнати гърди. Някои холивудски красавици вече се подложиха на естетични корекции за намаляване на бюста.

Друг голям проблем, особено при младите момичета, е спазването на драконовски диети с цел постигане на съвършено тяло. Не са редки случаите на анорексия, затова – внимание – в никакъв случай не се опитвайте да подражавате на слабите модели от рекламите, които ви заливат отвсякъде. Рисковано е, а и не си струва да се лишавате от малките удоволствия в живота. А и кой би могъл да каже, че закръглеността на формите ви, бенката на бузата или луничките ви не отговарят на идеала за красота? Търсете достойнствата в себе си, всяко отклонение от нормата го възприемайте като израз на вашата неповторимост. Повтаряйте си по-често “Аз съм обаятелна и привлекателна. Харесвам своето тяло”.

Сутрин станете малко по-рано от обичайното и отделете достатъчно време, за да намажете тялото си след душа с благоуханен овлажняващ крем, да почистите и тонизирате лицето си, да се гримирате. Подберете старателно облеклото си в зависимост от задълженията ви през деня и не забравяйте да сложите любимия си парфюм. Всичко това може и да ви се струва трудно, особено рано сутрин, когато още ви се спи, но при всички случаи, ако се постараете – ще излезете на улицата с добро настроение, ще се почувствате привлекателна.  

И още няколко правила:

1. Бъдете активна
Движете се повече, за да получи тялото ви съответното физическо натоварване. Ако водите заседнал начин на живот, използвайте всяка възможност да се пораздвижите – разхождайте се пеша (например, на връщане от работа), не използвайте асансьора, а стълбището. Да започнете да се занимавате със спорт никога не е късно. Спортните занимания не само ще укрепят и оформят тялото ви, но и определено ще повишат самочувствието ви, ще ви разтоварят от натрупаното напрежение и ще ви заредят с позитивна енергия. В момента има богат избор на спортни занимания, с помощта на които да поддържате добра форма – бодибилдинг, тенис, аквааеробика, плуване, йога и много други. Нашият организъм е почти идеална машина, която умее да се самовъзстановява. А вие имате неограничена власт над своето тяло, така че се възползвайте максимално.

2. Обръщайте внимание на здравето си
Ако боледувате често, помислете за процедури за закаляване и повишаване на имунната защита на организма. Не прекалявайте с лекарствата – ако и при най-малката настинка винаги се тъпчете с шепи лекарства, само увреждате здравето си. Опитайте поне в началото натурални средства за лечение – билкови чайове, лимон, мед, плодове, богати на витамини. Често се случва да се спрат неприятните симптоми на простуда с тяхна помощ. Ако все пак не помогнат натуралните средства, задължително се обърнете към лекар, а не прибягвайте до самолечение.

3. Хранете се правилно

Това не означава диета. Просто се хранете в разумни граници и следете храната да е добре балансирана. Не прекалявайте със сладкишите и тежките мазни храни, но и не се отказвайте да хапнете нещо вкусно, например, парче пица или торта, ако това ви освобождава до известна степен от нервното напрежение. Важното е всичко да е с мярка.

4. Грижете се за кожата си
Не е нужно козметичните продукти, които ползвате, да са непременно скъпи. По-скоро трябва да са изпитани и да действат благотворно на кожата ви. При избор на даден козметичен продукт винаги гледайте срока на годност и задължително го съобразявайте с вашия тип кожа. Пийте повече вода – тя е необходима не само за нормалната работа на вътрешните органи и системи в организма, но и насища кожата с влага.

5. Усмихвайте се
Дори да нямате конкретен повод за радост, усмихвайте се. Казват, че усмивката отваря и най-тежките врати. Ведрото излъчване винаги е за предпочитане пред намусената физиономия. С усмивката си ще повдигнете не само своето, но и настроението на околните.

Позитивното вътрешно излъчване в съчетание с привлекателна външност може да направи чудеса. И въпреки че животът никак не е лесен, стремете се да бъдете в хармония със себе си, оставете неприятните моменти в миналото, вярвайте в доброто – и след най-тежката буря изгрява слънце. Запомнете, че нищо не е в състояние да погуби силата на твоята красота.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here