Защо умира любовта?

0
699

Две сърца, биещи в унисон, двама влюбени, които не се страхуват от трудностите, огнена любов… Но понякога двамата влюбени, които не са могли един без друг, си стават напълно чужди. Защо се случва така? Защо чувствата угасват, а любовта си отива, сякаш никога не я е имало?

Битови проблеми
Според психолозите една от причините за угасването на любовните чувства са битовите проблеми. И действително, в периода на ухажване всички двойки се стремят да покажат най-добрите си качества: по-отстъпчиви и търпеливи са в отношенията си, проявяват повече разбиране и толерантност. Но когато младите хора започнат съвместен живот всичко се променя. Розовите очила изчезват и на преден план се появяват негативните черти на любимия човек, с които другият партньор не може да се примири и постоянно изтъква. И изведнъж всичко тръгва по една добре позната „програма“: спорове, скандали, раздяла. Причината… несходство в характерите. А всъщност – не се разбират или не желаят да се разберат? Наистина съвместният живот е доста сложен, необходимо е човек да се запаси с търпение и мъдрост. Само тогава любовта ще се съхрани във времето.

Различия в интересите
Втората причина, както и предходната, са различия, но не в характерите, а в интересите. Много често се срещат двойки, при които има сходство в характерите, но не се наблюдава хармония в отношенията. Те са добри, внимателни и търпеливи в отношенията си, но… имат коренно различни интереси. Например, той харесва далечните пътешествия, а тя предпочита уюта на дома. Или, тя е открита и общителна личност, а той – мълчалив и потиснат. Как тези хора са се оказали заедно? Според психолозите обяснението е просто – в търсене на любовта партньорите са се стремили да се харесат взаимно и са влагали много от себе си. Започвайки съвместен живот, те се отпускат и вече не се вълнуват толкова от предпочитанията и интересите на другия партньор. Рано или късно това води до угасване на любовта.

Ревност
Нищо друго не убива любовта както това разрушаващо чувство, наречено ревност. Истината е, че с ревнив партньор се живее доста трудно, непрекъснато се налага да се правят компромиси. С течение на времето възниква неприятно усещане за отсъствието на свобода и задушаване в обятията на ревнивия възлюбен. При това спокойният и свободомислещ партньор губи своята самостоятелност и става зависим дори от незначителни промени в настроението на ревнивеца. Постепенно любовта си отива, оставяйки огорчение, умора, раздразнителност, а в някои случаи дори омраза.

Мода
Звучи странно, но според специалистите модата също може да се окаже причина за угасването на любовта. Факт е, че в днешно време дългите връзки не се ползват с популярност. Малко хора могат да се похвалят, че любовта им е издържала проверката на времето, че са съхранили същите топли чувства един към друг, както в началото на връзката. Безспорно модерният, динамичен и напрегнат начин на живот сложи отпечатък и върху любовните отношения. В много от случаите младите хора, стремейки се да докажат своята независимост и самостоятелност или търсейки нови полета за професионална изява и изграждане на успешна кариера, съвсем забравят да опознаят истински партньора си. Любовта бавно изчезва и на нейно място се настанява отчуждението. Връзката приключва и започва следващата…

Посочихме ви едни от най-често срещаните причини за угасването на любовта. Какво мислите вие? Можем ли да съхраним любовта си или просто ще я оставим да си отиде?

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here