Защо сънуваме кошмари?

0
777

Ако ни се присънват кошмари, в повечето случаи се притесняваме, че ни очакват неприятности или се замисляме дали пък не ни предупреждават за нещо… А всъщност в тези сънища няма нищо мистично – те са пряко следствие от психофизиологични процеси, протичащи в нашия организъм.

Според специалистите към кошмарите се отнасят не само сънищата, традиционно смятани за страшни, но и тези, които предизвикват тягостно усещане и дискомфорт.

Какви са причините?

Преяждане преди сън
Колкото и да е странно, това е една от най-често срещаните причини за кошмарите. Разбира се, всички сме наясно, че през нощта не бива да се храним, но често пъти го правим по една или друга причина. По принцип преяждането предизвиква усещане за тежест в стомаха и дискомфорт. С препълнен стомах не само че по-трудно заспивате, но и се превръщате в жертва на неприятни сънища.

Спите на лявата си страна

Ако обикновено спите на лявата си страна, това пречи на нормалния сърдечен ритъм. Сърцето започва да бие неравномерно и е възможно да ви се присъни кошмар. Когато се събудите и установите, че сте спали на лявата си страна, няма нужда да гадаете каква е причината за „лошия“ ви сън.

Стресова ситуация
Чувствате се силно изнервени заради възникнали проблеми в работата, скарване с любимия човек или поради някаква друга причина… В тези случаи едва ли сънят ви ще бъде спокоен. Например, възможно е да ви се присънят враждебно настроени към вас хора, от които искате на всяка цена да избягате, но не сте в състояние да го направите. Или много тягостна обстановка: страховита буря, злокобно място, пропито с тъмнина и студ… Всичко това е отражение на вътрешния ви дискомфорт. Понякога се случва да сънувате неприятни неща, свързани с човек, с когото в реалния живот сте в добри приятелски отношения. Може би това е повод да се замислите: наистина ли  той/ тя ми е приятел? Или дълбоко в душата си сте недоволни от този човек, но с всички сили да се стараете да потиснете негативните чувства?

Страх
Ако в ежедневието си се страхувате от нещо, например, да не загубите работата си, да не ви откраднат парите, да не се разделите с любимия човек и т.н., то в съня ви този страх може да се прояви като кошмар. Първо, възможно е да сънувате, че ви уволняват от работа, че сте жертва на обир, че любимият човек ви напуска… Второ, сънищата ви може да са просто тревожни – например, пътувате с кола и не знаете накъде отивате, бродите по безкрайни коридори, от които няма изход, не можете да влезете в жилището си, защото ключовете ви липсват. Обикновените вещи изчезват или се оказват не на своите места… Според психоаналитиците тези неприятни сънища са признак за страх и неувереност в себе си.

Съвестта ви не е чиста

Извършили сте някаква постъпка, която умът ви оправдава, но дълбоко в душата си знаете, че не е правилна и това ви измъчва. През деня всичко е нормално, но нощем подсъзнанието „избутва“ на преден план угризенията на съвестта. Ако сънувате, че се лишавате от нещо или някой ви преследва, за да ви навреди, помислете: обидили ли сте някого без да искате, постъпили ли сте несправедливо в дадена ситуация?…

И все пак ако сънувате кошмари много често, не бива да подминавате това с лека ръка. Възможно е кошмарите да се окажат признак за някакво заболяване или проблеми с нервната система. Опитайте се да отстраните стресовите фактори от живота си и се консултирайте със специалист.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here