Защо възниква целулитът?

0
734

Целулитът (от лат. cellula – «клетка») – е изменение на мастната тъкан при жените, при което под влиянието на различни фактори се нарушава кръво- и лимфоснабдяването на мастните клетки. Повече от 80% от жените страдат от целулит.

Причини за възникването:

Хормонални причини. Целулитът възниква на фона на хормонални изменения – в периода на половото съзряване, след раждане и по нреве на менопауза.

Неправилно хранене. Преяждането, небалансираното и нередовното хранене водят до отлагане на излишна мазнина. Сред продуктите, образуващи целулит, са мазнините, сладкишите, месото, консерви, алкохол и газирани напитки, нес-кафето и солените храни.

Слабоподвижен начин на живот, седяща работа, отсъствие на физически натоварвания.

Наследственост. От нея зависи телосложението, метаболизмът, стареенето на кожата.

Външни фактори – неблагоприятната егологична обстановка и храненето с некачествени продукти.

Тесни дрехи, високи токчета, дрехи затрудняващи нормалното кръвообращение. При ходене на високи токчета се затруднява кръвообращението в долните крайници.

Стадии на целулита

Хванете кожата с два пръста и притиснете.  Появата на т.н. портокалова кожа издава наличието на целулит. Обикновено се появява върху бедрата, седалището, по горната част на ръцете, върху корема. Според външните признаци различаваме няколко стадии на целулит:

Първи стадий: Незабележим оток на тъканите, измеменията са видими само при натиск върху кожата.

Втори стадий: Палпираме плътни единични възелчета. Отокът на тъканите е по-изразен. Може да бъде нарушена чувствителността на кожата.

Трети стадий: Виждат се по-груби изменения – многочислени дребни и средни възелчета. В поразената зона е нарушена чувстнителността на кожата.

Четверти стадий: Многочислени възли с различен размер, твърди участъци, изразен оток на тъканите, локална промяна на температурата.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here