Закони на деловия макиаж

0
743

Какъв трябва да е гримът на бизнес дамата? Има ли определени правила и трябва ли да се спазват? Или е въпрос на личен избор и усещане?

Вероятно ви е известна максимата, че когато става дума за бизнес, полът няма значение. Но въпреки това повечето от известните делови жени са красиви, елегантни, изискани, с една дума – безупречни дами.
 
Според психолозите, по време на делова среща погледът на вашия събеседник се спира върху очите, косата и ръцете, макар и невинаги в тази последователност. Затова трябва да поддържате безупречен маникюр, елегантна прическа, но в никакъв случай да не забравяте и за грима. Макиажът за делова обстановка си има определени правила, които не бива да се подценяват. Освен това е добре да сте в крак не само с последните модни тенденции, но и с грим тенденциите за сезона, което само ще ви е от полза за перфектната визия.

1. Неутралните и убити цветове не са синоним на понятието “бизнес грим”. От друга страна, най-ярките тонове за сезона не са подходящи за делови срещи – можете да ги изберете за парти или по друг повод.

2. Добре е да не се увличате с акцентирането на очите и особено с намек за готика. Широко очертаните в черно горни и долни клепачи и опушените сенки безспорно правят погледа по-изразителен, но това може да изглежда прекалено в очите на по-консервативните ви бизнес партньори.

3. Разбира се, не бива да се отказвате от черното очертаване на очите – черният цвят винаги е добър избор, когато се използва правилно и може да подсили имиджа ви на взискателен ръководител или на опитен бизнес партньор, на когото може да се разчита. Просто трябва внимателно и прецизно (най-добре с молив, а не с очна линия) да очертаете контура на очите. В случай че в ежедневието си сте свикнали да акцентирате именно върху очите (а като правило деловият макиаж е построен върху това), задължително използвайте и подходящ коректор, който гримьорите препоръчват да се нанася под очите и на горната част на скулите. Това в съчетание с черното очертаване по-силно подчертава дълбочината на погледа, дори и без сенки. Добре е моливът да се нанася само на горния клепач и преходът със сенките да е плавен.

4. Колкото до сенките за очи – трябва да са светлокафяви, бежови, бледорозови, светлосиви. Светлокафявите и бежовите сенки по принцип са универсални – еднакво добре подчертават очите, независимо от цвета им, и изглеждат напълно естествено.

5. Най-важното е да придадете равномерен тен на лицето с помощта на фон дьо тен, който се слива с или е близък до цвета на кожата ви. Фон дьо тенът идеално прикрива несъвършенствата по кожата, овлажнява и осигурява дълготрайност на грима. На козметичния пазар се предлагат разнообразни видове фон дьо тен, които освен леката и приятна за нанасяне текстура, са с SPF и осигуряват защита от вредните UV лъчи. Можете да нанесете фон дьо тена на цялото лице, шията и деколтето или само на отделни участъци, но е добре да запомните, че плътният слой подчертава и прави видими малките бръчици. Затова се старайте винаги да го нанасяте на тънък и равномерен пласт. И тъй като в повечето случаи безупречната кожа е рядкост, се налага използването на коректор (винаги под фон дьо тена), който да прикрие тъмните кръгове под очите, малките зачервявания или разширените капиляри.

6. Висококачествената пудра “фиксира” макиажа и позволява да отстраните излишния блясък, като за предпочитане е да е прахообразна – нанася се много по-лесно, има изключително фина текстура и придава копринена мекота на кожата.

7. Нещо, което трябва да запомните – не използвайте цветна спирала за мигли. Дори и за тъмнокафявата не правете изключение. Какви са изискванията към спиралата за мигли? Освен черният цвят, тя трябва да удължава миглите, да увеличава обема им, да е водоустойчива и хипоалергенна. Най-добре е да е продукт, снабден в единия край с база, а в другия – със спирала. Базата за мигли е важна, тъй като овлажнява, подхранва и предпазва косъмчетата, улеснява нанасянето на спиралата и осигурява дълготраен ефект. Прекаленото извиване на миглите не е подходящо – придава куклен образ, който може да развали благоприятното впечатление у вашите бизнес партньори.

8. Ружът си остава актуален, тъй като с помощта му идеално се скулптира лицето. Разбира се, трябва да внимавате с нанасянето му – целта е да освежи тена ви. Основното правило, което се спазва, е нанасянето на ружа да започва от ухото и постепенно да прелива в посока към устните. Ако лицето ви е по-кръгло – нанасянето на ружа трябва да е вертикално, а при по-продълговато лице – хоризонтално. По този начин ще моделирате формата на лицето си и ще коригирате овала му.

9. За да бъде хармонично излъчването ви, поставяйте акцент само на очите или само на устните, в никакъв случай не се стремете да ги подчертавате едновременно. Смята се, че в деловия грим трябва да се избягва яркочервеното червило, независимо че е издигнато в култ по модните подиуми. Но не бива да се отказвате от червеното червило, просто си изберете с матов оттенък, не очертавайте устните и не използвайте гланц. В случай че сте нанесли руж, то червилото и ружът трябва да са от една цветова гама.

10. Не забравяйте и за веждите. Гъсти вежди или напротив – кокетно оформени, като тънка нишка, ще повлияят негативно на първото впечатление за вас като професионалист. Най-добре е да концентрирате вниманието си върху красивата линия на веждите.

Обикновено деловата жена има дълъг и натоварен работен ден, изпълнен с много срещи. Да си сложите нов грим често пъти е невъзможно, затова е препоръчително в средата на работния ден само да го освежите.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here