Жената вамп

0
833

Жената вамп – често сме чували да се говори за нея. Дали обаче я познаваме добре. За нея се твърди, че дори и да не е надарена с красота, тя привлича мъжете като магнит. Защото знае как да се държи… Каква е Жената вамп, как се държи тя, хубаво ли е да й подражаваме?

Образът на жената вамп става изключително популярен през 1915 година с излизането на филма «A fool there was», с участието на актрисата Теда Бара. Звездата на нямото кино Теодосия Бар Гудман е американска актриса със смесен полски, френски, немски и еврейски произход. Според някои псевдонимът Теда Бара е анаграма на Arab Death (арабска смърт). За кратката си артистична кариера Теда успява да стане една от най-популярните жени на своето време и е сред първите секс символи в киното. Снима се в тридесет и осем филма. Само за няколко месеца гореспоменатият филм – “A fool there was», носи шеметни печалби за кинокомпанията Fox – 250 милиона долара, нещо нечувано по това време. Освен във филмите, актрисата Теда Бара поддържала имиджа на Жена вамп и в реалния живот: пушела много и говорила с дрезгав глас, дори изпадала в транс пред обективите на фоторепортерите.  

Първият имиджмейкър

Баща на култовия имидж е Уилям Фокс, който наблюдавайки не особено талантливата игра на привлекателната актриса в една театрална постановка, решава да създаде как да печеливш търговски продукт. Фокс е вдъхновен от произведението на Ръдиард Киплинг “Вампир”. Може да се каже, че Уилям Фокс е първият имиджмейкър – за дъщерята на полския имигрант е измислена специална “легенда” – от тайнствената й история на  раждането (говорило се, че се е родила в пустинята, под погледа на каменния египетски Сфинкс) до най-малките подробности на нейния бит. Днес подобни PR–техники са нещо обичайно, но тогава публиката наистина повярвала в създадената красива измислица и актрисата се радвала на извънредна популярност. Дори тези, които не вярвали на историята й, отивали на кино да гледат филмите с нейно участие.

Каква е жената вамп?

 
Жената вамп има бледо лице, аленочервени устни и силно гримирани очи, подчертани с черна очна линия, които придават мистичност. Коварно същество от женски пол, което хладнокръвно използва мъжете за постигане на користните си цели, като изсмуква енергията им, прибира парите им и разрушава семейните гнезда. За разлика от Фаталната жена, го прави с неприкрита наслада, опиянявайки се от властта си над силния пол. В началото на XX век e вълната на еманципацията. Образът, демонстриран от Тера Бара, въодушевявал жените в стремежа им към самостоятелност и провокирал мъжкото въображение.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here