Ефектът на високите токчета

0
745

Високите токчета са прекрасни. Те придават неповторима изтънченост на походката, неподражаем сексапил и… с една дума, са сред любимите ни модни аксесоари. Няма жена, която, макар и да не ги носи постоянно, поне да не им се възхищава вътрешно. А мъжете… те направо са луди по тях.

Стоп! След толкова суперлативи време е не да грабваме поредния чифт ултра high шедьоври на Louboutin, а да се обърнем към света на науката. Наскоро проведено изследване от медицински екип към Медицинския център UCLA в Санта Моника, Калифорния.

“Цялостната структура на крака не е пригодена да бъде извивана по начина, който предпоставят високите токчета,” твърди доктор Бракстън Литъл. Медикът не отрича, че всеки чифт обувки е добре да са снабдени с ниско токче, но… ниско!, тъй като равните платформи са не по-малко опасни.

Прекалено дългата употреба на обувки на висок ток може да предизвика в напреднала възраст значителни проблеми с краката. Ревматизъм, болки в стъпалото и ред други болести са в пряка връзка с височината на тока и времето, през което сме “изтезавали” крака си на него.

Лекарите препоръчват в работна обстановка и при шофиране да се доверим на обувките с ниско токче, а високите модели да ползваме единствено при специални случаи, когато тоалетът ни предполага това.

Редактор: Стойна Атанасова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here