Естетичната медицина и правата на потребителите

0
707

До 2013 г. Европейският съюз трябва да създаде единна система за акредитация на медицинските центрове за пластична хирургия. Стандартът на естетичните процедури ще гарантира качеството на услугите в страните от ЕС.

Ако решите да се подложите на подобна интервенция, трябва да сте добре информирани и запознати с правата си. Например, да знаете, че имплантите или филърите трябва да са снабдени със специални стикери. Първият, който показва дали продуктът е сертифициран по ISO, вторият – дали е регистриран в качеството си на медицинско изделие в страната. Единият стикер остава в клиниката, другият се предоставя на пациента.

Естетичната хирургия е част от пластичната хирургия. От изключително значение е операторът ви да е дипломиран пластичен хирург. Друга често срещана интервенция – поставянето на ботокс или дермални филъри, е задължително да се осъществява от дерматолог.

Оригиналните продукти имат обикновено висока цена, докато материалите китайско производство са с дъмпингови стойности. Според специалистите по-ниските цени на естетичните процедури обикновено крият някаква клопка, например не включват услуги, които се доплащат впоследствие.

Съвременните клиники в България са добре оборудвани с модерна апаратура. Цените при пластичните интервенции в страната ни са по-ниски,в сравнение с тези на Запад, защото цената на труда е по-ниска и платежоспособните клиенти са по-малко на брой. Докато във Великобритания лифтингът на лице струва около 20 000 евро, у нас е 2500 евро.

Най-търсената процедура в страната – оформянето на бюст варира ценово от 3000 до 4000 евро. Включват стойността на имплантите, анестезията, престоя в клиниката и операцията.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here