Еликсирът карите

0
709

Благодарение на изключителните си свойства, маслото от карите е високо ценено в козметичната индустрия и се влага в състава на луксозни козметични продукти, осигуряващи ефективна грижа както за кожата на лицето и тялото, така и за косата. Със своето регенериращо, хидратиращо, защитно и забавящо процесите на стареене действие, маслото от карите е истински еликсир на младостта и красотата.

Маслото от карите е добре познато и се използва на африканския континент от много хилядолетия. Добива се от ядките на плодовете на тропическото дърво карите, което расте в саваната между Сенегал и Нигерия. Дървото карите (Butyrospermum parkii Kotsch) достига височина до 15 м и е единствен представител на семейство Sapotacea, който вирее в сухите почви на африканската савана. Цъфти от декември до март. От едно възрастно дърво се добиват от 15 до 20 кг плодове. Те са малки, с ароматна сърцевина и именно от нея се получава ценното масло карите. Дървото карите има много названия в Африка – karite, kare или kolo, както и se (шеа). Не е било известно в Европа до 17 век. Латинското название рarkii произлиза от името на шотландския изследовател Мунго Парк, който след свое посещение в Африка, пръв е описал дървото карите и е наблюдавал получаването на маслото и приложението му както в готварството, така и с лечебна цел.

Ако посетите Буркина Фасо или друга част на Западна Африка няма как да не забележите величествените дървета карите, които винаги са били източник на скъпоценното масло, носещо същото име. В Буркина Фасо тези дървета винаги са били свещени.

Събирането на ядките се извършва само от жени, по традиционни методи. От поколения те събират реколтата от ядки карите, произвеждайки масло, толкова богато и скъпоценно, че носи името “женско злато”. Ядките се сушат и се стриват на паста. Получената паста се меси дълго време, докато се превърне в масло от карите – незаменим и универсален продукт за грижа за кожата. Маслото има кремав оттенък, съдържа витамини, микроелементи, равни части наситени и полиненаситени мастни киселини и други активни вещества, които обуславят изключителните му свойства. Маслото от карите се използва от жените на Буркина Фасо за масаж на новородените деца. Една традиция, предавана от векове от майка на дъщеря. Маслото подхранва, хидратира и защитава нежната бебешка кожа. Пази я от слънцето и горещия вятър по време на детството и е истински разкрасяващ балсам за лицето, тялото и косата на жените. По време на бременност, маслото от карите възстановява хормоналния дисбаланс, предпазва кожата от отпускане и образуване на стрии, стимулира микроциркулацията.

Действие:

Регенериращо
Проведените изследвания обясняват и потвърждават уникалните свойства на маслото от карите. Доказано е, че веществата, съдържащи се в него стимулират синтеза на собствен колаген, което води до подобряване структурата на кожата с около 85%. Освен това има антиоксидантни свойства и затова влагането му в състава на anti-age козметични продукти гарантира изглаждане на фините линии и бръчки, както и ефективно забавяне на процесите на стареене.

Хидратиращо
С помощта на доброволци в рамките на 1 месец били проведени тестове: на едната група хора всеки ден нанасяли крем, съдържащ 5% масло от карите на вътрешната част на ръцете (от китката до лакътя), а при контролната група – крем-плацебо. С помощта на специални методи е измерена степента на хидратация на кожата. Установено е, че овлажняващото действие на крема с карите достига своя максимум след 1 час и се задържа в продължение на 8 часа, което показва, че активните съставки достигат до дълбоките слоеве на кожата.

Подхранващо

Съдържащите се в маслото от карите витамини, микроелементи, мастни киселини и други активни съставки интензивно подхранват кожата, въздействат върху механизмите, регулиращи липидния синтез в дълбочина и освен това нормализират естествения й хидролипиден баланс. Маслото попива много добре, регулира омазняването и е сред малкото масла, подходящи за всеки тип кожа, включително и чувствителна. Също така подхранва и възстановява кожата на скалпа, заздравява и укрепва косъма, косата става жизнена, еластична и бляскава.

Защитно

Маслото има силно омекотяващ ефект, предпазва кожата от загуба на влага, повишавайки естествената й защитна бариера, а благодарение на съдържанието на витамин Е осигурява защита от ултравиолетовите лъчи и други вредни външни фактори. Притежава естествен слънцезащитен фактор – до 4, също така ефективно отстранява белезите, причинени от фотостареенето.

Противовъзпалително

Изключително богатият състав прави маслото незаменимо при лечението на различни кожни заболявания. Ефективно успокоява кожните раздразнения, зачервявания или възпаления. Известно е, че хората в Африка, които редовно го използват, не страдат от дерматити или други проблеми. Някои изследвания показват, че маслото от карите може да се използва и при лечение на ревматизъм, както и на остра хрема. Важна съставка е и в медицинските средства за лечение на изгаряния.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here