Екзотичната марула

0
754

Сред безкрайните пясъци на африканските пустини вирее едно необикновено дърво – марула (Scelerocarya birrea).

За местните жители то е истинско съкровище. Всъщност разпространението му на Черния континент е следвало пътя на миграцията на племената банту. Открай време плодовете  са съставна част от традиционното им меню. В зряло състояние имат тънка жълта кора и бяла мека част, богата на витамин С – 8 пъти повече, отколкото в портокала.

Африканците използват кората от плодовете, за да си варят тонизираща напитка, приличаща много на кафе. От дървесината пък изработват  интересни сувенири. Кората на дървото служи като суровина за получаване на боя, а от ликото плетат въжета. Настойка от кора на марула е ефикасно средство за профилактика при малария. Любопитен факт е, че насекомите, които кацат върху дървото, се събират от местните жители и се пържат, а ястието е ценено като изключителен деликатес.
Освен витамин С плодовете на марулата имат много високо съдържание на захар. Заради това още на клона започват да ферментират. Животните, които вкусват от тях, направо се опияняват…

Марулата присъства и в местния фолклор. Племената вярват, че ако бременна жена пие настойка от кора на женско дърво марула, ще роди момиче и обратното. Как се определя полът на дървото? След като листата опадат, върху оголените клони при “мъжките” дървета от горните листа остава твърдо клонче, насочено към небето.

Костилката от плодовете има и ритуално значение – използва се при погребални церемонии. Африканците се отнасят грижовно към марулата. Заради широкото им приложение дърветата не се секат, а ако забележите отсечена марула, това означава, че авторите на подобно деяние са със сигурност чужденци.

Масло от марула – за красота

Маслото от костилките на плодовете е ценна съставка при производство на козметични продукти. То е едно от най-подхранващите и полезни масла за кожата, богато на антиоксиданти, олеинова киселина, витамин С, калий, калций, магнезий, тиамин, рибофлавин, никотинова киселина, протеини и йод. Маслото е устойчиво на окисляване.

Компонентите му създават на повърхността на кожата тънък защитен слой, маслото от марула бързо попива, ефикасно хидратира и регенерира, намалява зачервяванията и трансепидермалната загуба на влага, повишава еластичността и гладкостта на кожата и косъма.

Има подчертано лечебно действие при изгаряния, рани и зачервявания. Осигурява надеждна защита от вредното действие на свободните радикали. Използва се и при производството на сапун.

Козметични свойства:
*) Подходящо за всякакъв тип кожа
*) 
С прекрасен ефект при суха, възпалена и дехидратирана кожа.
*) Добре попива и създава защитен филма на повърхността, като това не пречи кожата да “диша”.
*) Облекчава възпаленията, намалява зачервяванията и епидермалната дехидратация.
*) Изглажда линиите  
*) Отлично средство в грижата за коса- изравнява структурата на косъма, защитава го от обезводняване, заздравява косменото стъбло.

Приложение:
*) в козметични продукти за всички видове кожа
*) в лечебни кремове и мехлеми при дерматологични проблеми
*) в овлажняващи кремове
*) в противовъзпалителнисредства
*) в маски и шампоани за суха, увредена коса
*) като средство за масаж
*) в балсами за устни и дори при лечение на херпес
*) при производството на сапун

Маслото трябва да се съхранява в тъмни бутилки, без съприкосновение със слънчева светлина.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here