Драстичните диети и тийнейджърките

0
712

Когато момичетата влизат в периода на половото съзряване, хормоналният им фон се променя. Този период се съпътства и с повишен апетит, а менюто често включва Fast food продукти, газирани напитки. Когато това се комбинира с липса на достатъчно движение, резултатът е наднормено тегло.

На тази възраст за девойките на първо място е безусловно външният вид: фигурата, лицето, прическата. От жизнено важно значение е какво ще кажат приятелите/ките за новите дънки, чанта, яке… Ако решат, че са пълни, момичетата вземат понякога крайни решения – спират да се хранят. След 72 часа вече не изпитват глад. До три дена без храна няма голям риск за организма, но след това резервите му се изчерпват. Тогава започват неприятностите. Между 3-тия и 7-мия ден на глад може да настъпи процес на увреждане на черния дроб. Девойките не изпиват нужда от храна, започват да слабеят. Мазнините се разграждат до ацетони, алдехиди и кетони, които имат токсично действие. Те причиняват еуфория, подобна на вдишването на лепило. Мозъкът също страда, човек не се възприема реално и продължава да си внушава, че е дебел. При жените могат да се увредят яйчниците и да спре цикълът. Организмът си набавя хранителни вещества  от мускулите, включително и от сърдечния.

Момичетата трябва да бъдат информирани за вредата от постоянните диети. Така ще избегнат усложнения на здравословното си състояние в тази крехка възраст.

Тайната на добрата фигура всъщност е в разумното, балансирано здравословно хранене, съчетано с подходящ двигателен режим.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here