Да се погрижим за очите си

0
745

Съвременният начин на живот е немислим без използването на високите технологии, които, от една страна, представляват безспорно цивилизационно преимущество, но от друга са свързани с някои характерни здравословни проблеми. Например продължителното стоене пред монитора на компютъра може да доведе до уморен вид на очите ни, но и до някои непредвидени очни заболявания. Ето защо е разумно да си изградим полезни навици, които ще отдалечат във времето или ще предотвратят възникването на болести, свързани със зрението ни. Неслучайно сравняваме всичко скъпо за нас със “зеницата на окото” си.

За да запазим своето зрение и очите ни в добро състояние, нека последваме няколко прости съвета:

*) Да се храним здравословно. Всекидневно да консумираме по 3-4 моркова. Не по-малко полезни са зелените листни зеленчуци и плодовете с жълт, оранжев и червен цвят. Те влияят благотворно върху зрението и предотвратяват възрастовите заболявания на очите. Съдържат лутеин и зеаксантин, които помагат да се намали дискомфортът от ярката светлина и имат полезно въздействие върху ретината.
*) Да си осигурим сън. Недоспиването отслабва имунната система и води до нарушение на функциите на организма, включително и на зрението.
*) Да се пазим от слънчевите лъчи с очила, които филтрират ултравиолетовите лъчи и някои сини цветове от спектъра на светлината. Достъпно и ефикасно средство за профилактика са витамините С и Е и антиоксидантите.
*) Да правим редовни 5-минутни почивки, ако работим на компютър или с документи. Да използваме овлажняващи колири.
*) Да изпълнявме специална гимнастика за очи – да погледнем в далечината и след това да преместим погледа си върху близкостоящ предмет.
*) Да не пренебрегваме редовните прегледи при очния лекар.

Следването на тези лесни, но необходими препоръки, ще ни позволи да се радваме на красиви и здрави очи.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here