Гъби, чили и мандарини забавят стареенето

0
703

След 30-годишна възраст в женския организъм се забавят почти всички обменни процеси. Много по-бързо се натрупват излишни килограми, възникват проблеми с кръвоносните съдове, кожата губи еластичността и тонуса си. Продуктите, които в известна степен забавят тези процеси са гъбите, чилито и мандарините.

Доказано е, че гъбите понижават нивото на холестерола в кръвта. Гъбите са богати на омега-3 мастни киселини: арахидонова, линолова, линоленова. Това са растителни мазнини, които напълно заместват животинските, по-лесно се абсорбират в червата, не позволяват формиране на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове. Специалистите препоръчват да консумирате гъби най-малко 3 пъти седмично.

Известната подправка чили намалява апетита. Съдържа капсаицин – веществото, отговорно за пикантния, лют вкус. Капсаицинът стимулира отделянето на хормона грелин от стомашните жлези и дава сигнал до мозъка, че вече сме сити. Дневната доза чили е около 30 мг.

В мандарините се съдържа флавоноидът нобилетин, вещество, което защитава артериите от образуването на атеросклеротични плаки. Също така нобилетинът възпрепятства развитието на захарен диабет тип II, предпазва от затлъстяване и сърдечносъдови заболявания. Препоръчителна е ежедневната консумация на 4–5 мандарини.  

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here