“Градът на Бога”, заснет от телескопа Hubble

0
668

Отдавна е известен фактът, че като последица от Големия взрив преди близо 14 милиарда години Вселената се разширява. Откритието на нобеловите лауреати за физика от тази година – Сол Пърлмутър, Брайън Шмит и Адам Рийс, е че разширяването й се ускорява.

Вперили очи в звездите, хората си задават вечните въпроси – какво ни очаква, за какво сме дошли на този свят. В дълбоката безкрайност търсим отговор от векове, а Космосът ни поднася своите изненади…

През януари 1995 едно германско списание за астрономия публикува кратка дописка, предизвикала мощен отзвук сред научните, религиозните и масовите средства за информация на планетата. Накратко – на 26 декември 1994 г. космическият телескоп на НАСА Hubble  прави снимки, на които се вижда…. огромен град, плуващ в космическото пространство. За кратко време снимките са достъпни за всички в интернет, след което са засекретени.

Какво привлича вниманието на астрономите в тези снимки? Професорът от Университета във Флорида Ken Wilson решава да ги разгледа в детайли и установява, че мътното тъмно петно в снимковия материал има странна структура, не подлежаща на никакво обяснение (имайки предвид възможна дифракция на лещата или дори смущения при връзката със Земята). След кратко оперативно съвещание е решено да бъде пресниман загадъчният звезден участък с максимално увеличение.

След повторното заснемане петното се превъща в сияещ обект, приличащ на фантастичен град. Следват различни версии за загадъчното изображение на снимката? Доказателство за технологичния напредък на могъща извънземна цивилизация или нещо повече…

Компютърният анализ на серията фотографии, получени от телескопа, показва, че Градът се движи заедно със съседните галактики. Учените създават и триизмерен компютърен модел на тази част на Вселената, с който се  установява, че всъщност нашата галактика се отдалечава от нея, при което началната точка на движението е в средата на “Небесния Град”. Той е центърът на Вселената, а ние се отдалечаваме от него (пак се потвърждава теорията за Големия взрив). С други думи, всички галактики, включително и нашата, преди време са произлезли от това пространство. Дали наистина там е “Домът на Бог” и може би с това откритие науката и религията си подават ръце?

Както споменахме, снимките са засекретени. Една голяма истина чака своето време.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here