Гликолов пилинг

0
764

Гликоловата киселина е разновидност на плодовите органични киселини (алфа-хидрокси киселини) с широк спектър на практическо приложение в много отрасли на промишлеността. Извлича се най-често от захарна тръстика. Молекулната маса и химичните свойства на гликоловата киселина й позволяват да прониква в дълбоките структури на кожната тъкан, което дава възможност да се използва за химичен пилинг. Много от съвременните козметични средства съдържат определен процент гликолова киселина, която повишава почистващите и подмладяващи свойства на тези продукти.

Как въздейства гликоловата киселина на кожата?

Гликоловата киселина разрушава роговия слой на епидермиса, разкривайки по-чиста и свежа кожа. Благодарение на това кератолитично действие изчезват малките бръчици и пигментните петна по лицето. Едновременно с това киселината индуцира и друг механизъм на подмладяване, повишавайки биохимичната активност на хиалуроновата киселина. На свой ред хиалуроновата киселина задържа в кожата достатъчно количество влага и спомага за насищане на вътрекожните слоеве с колаген и еластин – протеините, отговорни за младостта, благодарение на което кожата запазва тургора си, а лицето – добре очертания си овал.

Гликоловата киселина има и ефективно терапевтично действие, например при акне. Известно е, че натрупването на мъртви рогови клетки на повърхността на епидермиса блокира отворите на мастните жлези, което води до разширяването им и образуване на неестетични (широки) пори, а след това и до възпаления на кожата. Гликоловата киселина, почиствайки кожата от мъртвите клетки, нормализира отделянето на мастния секрет и отстранява възпаленията. Докозано е, че гликоловата киселина има лечебен ефект при някои дерматологични заболявания, а също така ефикасно защитава кожните клетки от вредното действие на свободните радикали.

Гликолов пилинг

Прилагането на гликолова киселина в професионалните процедури трябва да е внимателно, тъй като може да провокира силно зачервяване, прекомерно излющване или повишаване чувствителността на кожата към външни фактори (най-често към слънчева светлина).

Какви са етапите на професионалния гликолов пилинг?

Процедурата започва с отстраняване на грима и замърсяванията от лицето при използване на подходящ почистващ продукт, съобразен с типа кожа. След това на влажна кожа се нанася почистващ гел, в чийто състав се съдържа гликолова киселина.

Продуктът премахва остатъците от себум по кожата, изравнява нейното рH и осигурява равномерно проникване на гликоловата киселина по време на пилинга. Отмива се с хладка вода. Следващата стъпка е същинският пилинг – нанася се гел с точно определена концентрация на гликолова киселина.

Докато трае действието на пилинга се усеща леко парене или щипкане по кожата. Специалистът трябва внимателно да следи тези кожни реакции, за да може своевременно да реагира и да предотврати неприятни последици, като изгаряне или прекомерно зачервяване. Времето за действие на пилинга е различно и зависи от концентрацията на прилаганата гликолова киселина. Следва прилагане на специален продукт, който неутрализира действието на киселината. Тази стъпка е задължителна, тъй като отмиването на киселината с обикновена вода може да провокира силно парене. След неутрализацията остатъците от киселина и от неутрализиращото средство се отмиват с хладка вода. Накрая се нанася серум с хиалуронова киселина, който интензивно овлажнява и възстановява кожата. Добре е да се нанесе маска с хидратиращи и успокояващи свойства, която действа 10–15 минути. Маската се отмива, лицето се подсушава и се нанася подходящ дневен крем с овлажняващо, успокояващо и възстановяващо действие.

Броят процедури с гликолова киселина се определя от специалист, а след пилинга е задължително ползването на крем с висок SPF, за да се предпази кожата на лицето от появата на хиперпигментации.

Химичният пилинг с използване на гликолова киселина е противопоказан при наличие по кожата на трофични язви, разширени капиляри, гнойно-възпалителни заболявания.

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here