В търсене на вечната младост

0
765

Стремежът на хората през вековете винаги е бил да намалят или премахнат изцяло белезите на стареенето. Дълголетието и вечната младост присъстват в мечтите на почти всеки човек. Затова в последните години изключително много научни изследвания са насочени към по-доброто разбиране на механизмите на остаряването и разработване на различни методи за запазване на младостта и красотата за по-дълго време.

Какво представлява стареенето?

Стареенето е комплекс от вредни, прогресивни и необратими промени, които засягат всяка клетка в човешкия организъм. С напредване на възрастта се появяват и различни болести, често наричани “болести на старостта”, като артрит, остеопороза, сърдечносъдови заболявания и др. Стареенето е съпроводено и от редица физиологични промени – отслабване на паметта, зрението и слуха, намаляване на мускулната сила, понижаване на водното съдържание и увеличаване на мастната тъкан, забавяне на реакциите и много други.

Възможно ли е да спечелим битката срещу стареенето? Желанието да останем млади и да живеем дълго е толкова силно, че сме готови почти на всичко заради него.

В търсене на вечната младост хората предприемат различни начини за борба с белезите на стареене:

Антиоксиданти
На всички ни е известно, че кислородът е необходим за човешкия живот и без него не можем да съществуваме. Парадоксът е, че кислородът участва в токсични реакции в организма ни, които увреждат клетките и могат да доведат до тяхната смърт. Повечето от вредните му въздействия се дължат на образуването на високореактивни съединения на кислорода – свободни кислородни радикали (нестабилни частици, предизвикващи верижни окислителни реакции в организма). Кислородните радикали активират или дезактивират различни гени, променят структурата и функцията на кодираните от тези гени белтъчини и водят до преждевременно остаряване. Установено е, че в организма ни се образуват над 2 кг вредни съединения на кислорода в рамките на една година. Не само външните фактори (радиация, тютюнопушене и др.) са причина за появата на свободни радикали, повечето от тях се получават като резултат от нормалния клетъчен метаболизъм. Естествената ни защита срещу уврежданията, причинявани от свободните радикали, е несъвършена, тя може да ги ограничи, но не и да ги предотврати изцяло. Вредното им действие е свързано с процесите на стареене, отслабване на имунната система, развитие на атеросклероза, сърдечносъдови заболявания и много други.

Според теорията на проф. Стив Остед някои животни имат уникална защита срещу процесите на стареене. Например, на птиците почти не им личи, че остаряват. Австралийското вълнисто папагалче живее 15 години, но до края на живота си изглежда младо и здраво. Проф. Остед прави прост експеримент – той излага клетки от вълнисто папагалче и от мишки на еднакво количество чист кислород. При клетките на папагалчето ефектът от действието на кислорода е незначителен, докато при клетките от мишка – те за броени секунди се разрушават. Очевидно, на клетъчно ниво папагалчетата са развили изключителна способност да устояват на вредния ефект на кислородните радикали. Проф. Остед смята, че в клетките на птиците се съдържа голямо количество антиоксиданти, които неутрализират вредното въздействие на кислорода. Ако неговата теория е вярна, то антиоксидантите могат да удължат живота и да запазят младостта ни.
Фармацевтичните компании непрекъснато пускат на пазара различни по състав таблетки – антиоксиданти. Тези таблетки са изключително популярни в САЩ, където хората харчат милиони долари в опити да се подмладят и да живеят по-дълго. Хиляди търговски марки обещават намаляване на вредния ефект на кислорода. Много хора всеки ден приемат сложен коктейл от антиоксиданти, микроелементи и витамини, вярвайки че така ще запазят младостта си за дълго време. Ефектът от ежедневния прием на антиоксиданти обаче все още не е категорично доказан.

Соматотропин
За да забавят процесите на стареене, някои хора приемат соматотропин – хормон на растежа. Този хормон се произвежда от предния дял на хипофизата и непосредствено влияе на обмяната на веществата. Той стимулира белтъчния синтез в клетките, растежа на костите и хрущялите и натрупването на мускулна маса. Освен това може да разгражда мазнините, мобилизирайки мастните депа, има значение и за регенериране на клетките.
Учените са установили, че в процеса на стареене на мястото на загиналите нервни клетки в мозъка се развива опорна съединителна тъкан. Открито е и веществото, което предизвиква този процес, установено е, че се появява в човешкия организъм след 25-годишна възраст. Последните данни на американски учени, изнесени на VI-ия международен конгрес по невроендокринология в Питсбърг, показват, че ключова роля при стареенето имат два хормона – адипонектин и соматотропин. Адипонектинът се изработва от мастната тъкан, има важна роля при образуването на мастните отлагания по стените на кръвоносните съдове и при обмяната на захарите и холестерола в кръвта. Ролята на адипонектина в процесите на стареене все още е в процес на проучване.
Разумно ли е обаче да се приема соматотропин? Рисковете са доста високи – той може да стимулира неконтролируем растеж, а вероятността да се развие рак е много по-голяма от евентуалния полезен ефект. Твърде неразумно е и не бива човек сам да опитва. Допустимо е в малки дози и при лекарско наблюдение да се взема след 60-годишна възраст, но не и по-рано. Все още няма обективни доказателства, че хормонът на растежа удължава живота и предпазва от процесите на стареене.

Вегетарианство

В борбата със старостта човешката решителност не познава граници. Някои хора се придържат към стриктна вегетарианска диета и всеки ден упражняват любимия си спорт по няколко часа. По принцип, вегетарианството се дели на строго и умерено. При умереното вегетарианство се допуска употребата на мляко, млечни продукти и яйца, които са абсолютно забранени при строгото.
Разнообразието на храните от растителен произход е голямо: житни (пшеница, ориз), варива (леща, грах, зрял фасул, соя), ядки (орехи, фъстъци, лешници), всички плодове и зеленчуци. Житните храни и варивата задоволяват енергийните потребности на организма и освен това съдържат значително количество белтъчини. Богати са на микроелементи, витамини от група В и на ценни влакнини. Зеленчуците и плодовете също осигуряват разнообразни хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати и минимално количество мазнини. Също така са източници на калий, желязо, манган и др., както и на много витамини (А, С, Е), пектин, органични киселини, ценни влакнини. В плодовете, зеленчуците и ядките се съдържат флавоноиди и други полифенолни съединения, които притежават мощно антиокислително действие – обезвреждат свободните радикали и продуктите на окислителните процеси. Богати на флавоноиди са черното грозде, боровинките, къпините, касисът, чаят (зелен и черен), цитрусовите плодове, орехите и пр.
Вегетарианските диети за по-кратък период от време са изключително ценни. Растителната храна представлява мощен лекарствен комплекс, който може да бъде използван за нормализиране на нарушената обмяна на веществата, за отстраняване на натрупаните вредни вещества и за възстановяване на нарушените регулаторни механизми в организма.
Постоянният вегетариански режим е неприемлив от физиологична гледна точка, защото в организма не могат да се доставят редица незаменими аминокиселини.
Все още липсват достатъчни проучвания дали строгата вегетарианска диета е напълно безопасна или с годините може да доведе до различни увреждания (напр. отслабване на костите поради недостатъчното количество на витамин D, както и нарушения в нормалната работа на нервната система вследствие намаляване на нормалното количество на витамин В12).

Генетично “копче”
Учените търсят друг подход – генетично “копче”, което може просто да спре стареенето. В Калифорнийския университет в Сан Франциско усилено се работи над генетично лекарство против остаряване. Експериментира се с изключване на ген, наречен ДАФ-2, което при някои животни буквално връща времето назад. Когато този ген се “изключи”, стареенето при тях е много по-бавно, а животът им се увеличава шесткратно. При опитните животни процесът не само се забавя, но те остават и дълго време млади и жизнени. Все едно човек да е на 90 години, а да изглежда като на 45. Експериментите показват, че има гени, които контролират темпото, с което стареят животните. Защо у хората да няма подобни гени? Ако ДАФ-2 или други гени контролират остаряването и при хората, “изключването” им може да не е по-трудно от вземането на хапче. Ако изследователите са на прав път, ще дойде време, когато всички ще живеем много по-дълго.

Спирането на стареенето е голямата мечта на човечеството. Днес науката може би ни приближава до нея. Резултатите от последните научни изследвания показват, че ако бъдат отстранени 10% от всички фактори на стареенето и се коригират още 10% от нарушенията в човешкия организъм, средната продължителност на живота може да стане от 150 до 300 години. Едно е сигурно – “хапчето на младостта” ще донесе огромно богатство на своя откривател. А ако погледнем философски на въпроса за вечната младост – дали 300 години живот ще ни направят наистина щастливи?

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here