В покоите на Снежната кралица

0
762

Събуждате се в луксозна стая, направена от… лед. Оглеждате се и около вас всичко е изработено от лед – спалнята, столовете, масата, чашите, изящните ледени скулптури, които допълват интериора в тази приказно красива стая. Сякаш сте се пренесли в чудния свят от приказката “Снежната кралица” на Ханс Кристиян Андерсен. Това е уникалният Ice Hotel в Лапландия, Швеция, на 200 км северно от Полярния кръг.

За първи път леденият хотел е построен през 1990 на брега на река Торн, близо до селището Юкасярви в Швеция. В Юкасярви е зима през по-голямата част от годината, краткото лято просто е като допълнение в календара. Снежната покривка се задържа от 8 до 10 месеца годишно, а средата на зимата е един от най-студените и мрачни периоди, когато температурите падат до – 40ºС. Ice Hotel е плод на амбициите и въображението на строители, архитекти и скулптори от цял свят, които всяка година се борят със суровите климатични условия и превръщат тонове лед и сняг във фантастична сграда.

Хотелът е с площ 6000 кв.м и е изграден изцяло от лед (над 3000 тона) и сняг (приблизително 30 000 тона). Цялото вътрешно обзавеждане също е изработено от лед. Средната температура вътре е от – 5ºС до – 9ºС. При тази ниска температура, за да се осигури комфорт и уют, леглата се застилат с еленови кожи, а гостите спят в специално изработени термо чували. За най-зиморничавите е препоръчително да се отбият в ледения бар, където напитките се сервират в ледени чаши. Има и леден параклис за тези, които са романтично настроени и искат сватбата им да е уникална. Ice Hotel предлага и различни атракции: разходки с еленова шейна, екскурзия със сноумобил, при която може да се наблюдава северното сияние и още много други развлечения. За съжаление с настъпването на пролетта леденият хотел започва да се топи и се влива в река Торн.

През 2000 е построен за първи път леденият Hotel de Glace в Квебек, Канада, до водопада Монморанси. Приказният дворец с площ 3000 кв. м. е изграден от 500 тона лед и около 15 000 тона сняг. В спиращите дъха ледени галерии са разположени леден параклис, където любителите на силни усещания могат да сключат брак, леден бар с нощен клуб за невероятни емоции при –2 ºС и изложбени зали с изящно изработени ледени скулптури. Hotel de Glace е отворен само от януари до април, след това започва да се топи.

Ледените хотели са истинска атракция и поради краткото си съществуване предизвикват огромен интерес и многобройни посещения на туристи от цял свят. Затова и в други страни всяка година се строят тези изумителни дворци от лед и сняг.

Във Финландия е хотел “Снежният замък”, на 628 км североизточно от Хелзинки. В Гренландия – Hotel Igloo Village и Hotel Arctic. В Норвегия се строи Alta Igloo Ice Hotel с площ 2000 кв.м, който отваря врати от средата на януари. В Аляска са Chena Hot Springs Resort, на 100 км североизточно от Феърбанкс, както и Aurora Ice Hotel, решен в готически стил.

Независимо къде се намират, ледените хотели са изключително атрактивна туристическа дестинация. Прекрасното е, че всяка година са различни…

Редактор: Поли Манолова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here