Портокалово вино
Испания е родината на световноизвестни вина и заслужено се смята за страната на майсторите- винари. Освен при традиционните продукти, винопроизводителите проявяват творчество и фантазия и при създаването на нови напитки. Например– портокалово вино, което въпреки че е с цвета и името на ароматния цитрусов плод, съвсем не е направено от портокали. Bodegas Privilegio de Condado (Андалусия) е приготвено от грозде от бял сорт – Мускат. На какво се дължи цитрусовото ухание? Просто дъбовите бъчви, в което отлежава, са “тапицирани” отвътре с портокалови кори. Течността отлежава в продължение на пет години и се превръща в прекрасно портокалово вино.
Вино от водорасли
В Балтийските страни е популярно оригинално вино от… водорасли. Казва се Laminaria и има 16% алкохолно съдържание. Сладки марципанови нотки обогатяват вкуса му. Към водораслите се добавят мая и бактерии, които ферментират при стайна температура. Виното се радва на изключителна популярност сред местните жители. Освен приятния вкус е и доста полезно – съдържа минерали, витамини, соли, които подобряват имунитета. Смята се, че една бутилка от морското вино покрива нуждата от витамини на възрастен човек за цели три седмици. Подходящо е за консумация с ястия от китайската и японската кухня.
С вкус на смола
Нашите южни съседи правят Retsina of Attica, което, освен характерния сорт грозде, съдържа и борова смола от Алепо. Цветът на течността е тъмножълт, нотката смола подчертава деликатния букет. Колкото по-добра е смолата, толкова по-качествено е и виното.
Змийско вино
Първите сведения за напитката датират от периода на китайската династия Джоу. Виното е широко разпространено в Югоизточна Азия. Ценната съставка е змийската отрова, която е в разреден вид и за щастие не представлява опасност за живота и здравето на консумиращия. Обикновено се използват отровни змии, като отровата им е отстранена, но в други случаи се оставя определено количество за подобряване на вкуса. Виното е доста силно и затова се пие в малки стъклени чаши.
Вино от аспержи
Този вид вино е измислено от фермери от Мичигън, които добавили в пюрето от аспержи мая и захар. След 24 седмици напитката била готова, с дъх на аспержи и лек сладък привкус. След като оценили вкусовите качества на новосъздаденото вино, изобретателните фермери решили да го пуснат за продажба. Странното питие привлякло вниманието на много хора.
Редактор: Вера Янева