Бившият финансов и изпълнителен директор на Marc Jacobs срещу LVMH и Робърт Дъфи

0
661

Патрис Латаяд, бивш финансов и изпълнителен директор на  Marc Jacobs , е завел дело срещу президента на компанията Робърт Дъфи, по обвинение в сексуална дискриминация и репресия.

Латаяд бе освободен през септември миналата година. Делото е заведено в съда в Манхатън, щата Ню Йорк. Ответници в делото са MJI и Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH). В съдебната зала Латаяд заяви , че е “подложен на дискриминация в обидна за него среда и уволнен като отмъщение за изказано недоволство.

Робърт Дъфи, близък приятел и делови партньор на Марк Джейкъбс, съвсем не е известен с благоразумие или скромност и често забравя за нормите на подобаващото поведение. В документите се посочва също, че използва средствата на компанията за лични разходи. Предявеното обвинение, в което MJI и LVMH са ответници, може до нанесе сериозен ущърб на репутацията му. Светът на модата е предразположен към т.н. „звездна болест“, нека си спомним Джон Галиано и антисемитските му изявления. Тук е мястото да уточним, че LVMH – мехдународен холдинг, включващ различни търговски марки – Louis Vuitton, Givenchy, Kenzo и др., съвсем не е толерантен в това отношение и не се поколеба да уволни емблематичния за Dior дизайнер заради скандала, който предизвика.
Според говорителката на LVMH Моли Морс “твърденията, съдържащи се в жалбата са неверни“. Патрис Латаяд е бил уволнен по други причини, които не са свързани със споменатите претенции .
Латаяд постъпва на работа в LVMH в 1996 год. и преминава към Marc Jacobs през 2002 год., където преди пет години е повишен и заема длъжността изпълнителен и финансов директор. Преломният момент в неговата кариера настъпва, когато той инструктира адвокатите формално да изразят жалбата му във вид на електронно писмо, в което да резюмират враждебната и непристойна атмосфера, царяща в компанията. Една седмица след това вече е уволнен.
Искът е за парична компенсация заради проявена дискриминация, психологически дискомфорт и унижение, както и заради загуба на работата и съдебни разходи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here