Белезите – проблем с възможност за решение

0
954

Всеки се е сблъсквал с неприятния козметичен дефект – белезите. Дори след съвсем леки наранявания остават следи по кожата. Дълбоки могат да бъдат белезите от изгаряния, порязвания, акне. Това неминуемо се отразява върху самочувствието и дори може да стане причина за социална изолация на хората, пострадали при злополуки или претърпяли тежки операции.

Колкото по-дълбоко е нараняването, толкова са по-големи и пораженията. Ако проблемната зона заема голяма площ, но е повърхностна, има голям шанс белегът да изчезне. При кожни разкъсвания над 2 мм. следите могат да останат завинаги. Но докато преди 15-20 години начините, по които бе възможно да се избавим от неестетичните области, се брояха на пръсти, сега дерматолозите разполагат с богат арсенал от средства в помощ на пациента.

Белегът (цикатриксът) се образува от съединителна тъкан като отговор на някаква повреда (своеобразна “кръпка”от колаген върху кожата). Всъщност тук не можем да говорим за болестно състояние, защото белезите са естествена защитна реакция на организма. Това е здрава кожа, но с намалени функционални свойства – няма мастни жлези, нито космени фоликули. Тъй като областта е по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи, се различава в цвета си от нормалната тъкан.

Цикатризацията (зарастване с ръбче) преминава през следните стадии: образуване на съсирек, който като мост свързва ръбчетата; реакция на клетките на съединителната тъкан и накрая – възстановяване целостта на тъканите. Ако е засегнат само епидермисът тоест най-горният слой на кожата, тя се възстановява без никакви следи. При по-дълбоко разкъсване може да са необходими няколко години, докато белегът се слее с околната тъкан. Абнормалните (неправилни) белези се образуват заради нарушаването на баланса между разграждането на стария и синтеза на новия колаген във фазата на ремоделиране на цикатрикса. – т.е. образува се повече колаген, отколкото се разгражда.

За коригиране на неестетичните дефекти се прилага медикаментозно лечение, използват се специални силиконови пластири и гелове, дермабразио, лазерно лечение, клетъчни технологии (PRP).

Какво трябва да знаем, за да избегнем белезите

За да не се образуват белези след леки наранявания, не премахвайте коричката, образувала се върху раната. Порязаното или охлузеното не бива да се третира с мехлем на мазна основа. Докато не зарасне, раната трябва да се поддържа суха. Внимавайте при къпане или миене!

В зависимост колко е дълбока и къде по тялото ни се намира, раната заздравява между половин и една година. През това време трябва да се пази от слънцето, тъй като ултравиолетовите лъчи стимулират растежа на новата съединителната тъкан и по този начин водят до загрубяване на белега.
При изгаряния, включително химически, се използват специални мазни мехлеми.

Видове белези
В практиката специалистите се сблъскват с различни видове деформации, които предполагат индивидуален подход при лечението.

Келоидите се образуват като реакция на тъканта, при която синтезът на колаген (главният белтък в съединителната тъкан на човека) е с около 20 пъти повече от нормално. Белезите са твърди и неравни – издигат се над тъканта (като брадавиците). Вътрешната част е значително по-малка от външната, а растежът е практически неограничен. Те се получават само при млади хора от пубертета до 35-40 г. Дерматолозите твърдят, че склонността към образуване на келоид не е постоянна, напълно възможно е човек да има такива белези на 20 г, но не и на 30. Понякога келоидът е придружен от сърбеж и болка. Дори невинното продупчване на ушите за обици може да го провокира, а в някои случаи тъканта се разраства повече от самата рана напр. при поставяне на ваксина против туберкулоза е възможно да се образува келоид, тройно по-голям от мястото на убождане. Дефектът се образува до няколко месеца след нараняването и ако до 2 години това не стане, има малка вероятност да се образува в следващия период.

Някои болести образуват т.н. атрофични белези, които се плоски или се намират под нивото на околните тъкани. Обикновено са малки, често – кръгли, например белези след варицела и акне. Белезите от акне са най-повърхностни и могат лесно да се отстранят с козметичен пилинг или крем с високо съдържание на алфа-хидрокси киселини (над 15%).

Стриите са кожни аномалии, които се причиняват от свиване и разтягане на кожата: след бременност, при отслабване, тренировки, растеж, получават се както при жени, така и при мъже, без значение от възрастта.
Изгарянията могат да причинят белези, съчетани с ограничена подвижност, които да обхванат значителна дълбочина и да засегнат подлежащи мускули и нерви.

Следоперативните белези са хипертрофични, като размерът им зависи от разреза на кожата. Синтезът на колаген при тях е увеличен около 7 пъти. След съзряването си стават гладки и еластични. Когато белезите са големи, единственото средство да се отървем от тях е намесата на пластичния хирург. При по-малки е уместно използването на лазер.

За щастие не от всяко нараняване остава белег. Пресните белези се поддават на лечение по-добре от старите. Мерките, взети до шестия месец след заздравяването на раната са от решаващо значение. При всеки случай се подхожда строго индивидуално, като обикновено се започва с нехирургично лечение. И тук на помощ идва медицинската козметика, която предлага съвременни ефикасни решения при третирането на пресни белези.

Лекарствата на билкова основа притежават омекотяващ и изглаждащ ефект върху увредената кожна тъкан. Сред най-популярните медикаменти са Контрактубекс, Мадекасол, Витасин. Препоръчва се употребата им да започне месец сред травмата или операцията, като основното е постоянство! Дрехите не трябва да се впиват до нараненото място. Добро регениращо действие за кожата имат и маслото от шипково семе, от пшеничен зародиш, жожоба, какаово масло, кремове с екстракт от невен, алое и др.

Мехлемите са по-подходящи за по-плоски белези, по-релефните се лекуват инжекционно с депо-кортизонов препарат. За лечение на келоиди в медицинската практика се използват кортикостероидни противовъзпалителни средства(Кеналог, Кенакорд). Инжектирането се прави по специфична методика. Терапията добре се съчетава с използването на силиконови препарати, налагани върху келоида.

От години дерматолозите и пластичните хирурзи използват силиконов гел като ефикасна терапия за белези. Колкото по-скоро след затварянето на раната се използва такъв продукт, толкова по-добри резултати се постигат. Силиконът обрасува защитен филм върху областта – тя няма пряк контакт с въздуха и не се изсушава. Гелът не се втрива, а леко се намазва на тънък слой, който изсъхва бързо – за 5-10 минути. Върху него може да се нанася козметика.

Силиконовият гел намалява, изглажда, омекотява и променя интензитета на цвета на белега, облекчава болката и сърбежа, защитава от инфекция и външни фактори. Той индуцира отрицателно заредено статично електрично поле, което предотвратява срупването на клетки. Новата съединителна тъкан намалява растежа си и се подобрява храненето и. Лекарственото средство е безопасно, удобно за приложение и подходящо за деца. Гарантира 24-часов контакт с кожата, има силно антиалергично действие и не лепне. Прилага се дори за профилактика на евентуално възникване на белег например веднага след сваляне на конците от оперативна рана или след заздравяване на изгаряне. Съществуват гелове, третиращи изложени на слънцето участъци, които съдържат UV-филтри, витамин К за по-бързо отзвучаване на червенината и мощни антиоксиданти – витамин Е и Q10.

Добър ефект има и използването на силиконови пластири. Лепенките се режат според размера на белега и се прикрепят към кожата. Носят се поне 12 часа в денонощие. Могат да се използват многократно, като се мият с топла вода. Силиконовата плака притиска белега и не позволява разрастването му.

И трите варианта чрез силиконов гел, пластири или медикаменти за мазане могат да се прилагат повече от 2 години. Необходимо е само търпение и постоянство.

Ако белезите ви са по-стари от 3 години е почти безсмислено да се опитвате да ги заличавате с козметични средства. В тези случаи добри резултати дава лазерната терапия. За щастие най-модерната клиника в Източна Европа се намира във Военномедицинска академия – Център за лазертерапия, дерматохирургия и естетична медицина, в който специалистите оказват висококвалифицирана помощ на хората, нуждаещи се от подобни корекции.

Редактор: Весела Христова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here