Абаносови фантазии

0
957

“… бяла като сняг, с бузи, алени като кръв, и с коси, черни като абаносово дърво…” Да, следващите редове са посветени на жените, категорични в своя избор. Коса – черна. Като гарваново крило. Като безлунна нощ…

Въпреки че черните коси се срещат често, няма опасност да загубите своята индивидуалност. Винаги ще привличате вниманието. Тъмният цвят създава асоциации с власт и енергия, превръща невинните девойки в жени с фатално излъчване.

Ефектният контраст на черната коса е поразителен при светлокожите и неустоим при дамите с теменужен поглед. Баланс – това е формулата на идеалната визия. Един дребен дисонанс в общата хармония между тен и цвят на коса и… ще се озовете в зоната на здрача – по-близо до безкръвните създания от страниците на Брам Стокър, отколкото до образа към който се стремите – мистериозната, зашеметяваща класическа Брюнетка.

Казано с други думи – черното не е за всеки. Подводните камъни са повече, отколкото очаквате, и винаги е по-добре да се доверите на специалист, преди да боядисате косите си в смолисто.

Опасност номер едно: черното може да ви състари. За дамите от елегантната възраст този избор е непростим. Гарантира ви няколко години в повече – резултат, нежелан от никого.

Опасност номер две: 
издайнически подчертава умората, настанила се върху лицето ви. Жените с жълтеникав тен със сигурност трябва да се насочат към друг колорит.

Опасност номер три: понякога се получава т.нар. ефект на Снежанка, или една преекспонирана невинност и детска визия. А пък вие искате да сте като амазонка…

Образът на ефектната Брюнетка често се асоциира с образа на Жената вамп, по която мъжете губят разсъдъка си. Познавате доста привлекателни брюнетки с неотразим чар и сексапил – Меган Фокс, Деми Мур, мис Свят 2007 Чжан Цзъ Лин, италианската актриса Моника Белучи, прекрасната индийка Айшвария Рей.

Черният обаче е цвят, който е капризен. За да бъдете брюнетка, комбинацията цвят на очите, тен и коса следва да е безупречна. Кожата – мургава или светла. Очите – зелени, пъстри, кафяви. Внимавайте със светлосините ириси. Тук са възможни грешки. Млечнобялата кожа трябва да е идеална – и най-малкият козметичен дефект ще изпъкне нежелателно на фона на прекрасната абаносова коса. Дълбочината на погледа може да бъде подчертана изразително с черен молив, а устните – с наситените оттенъци на розовото и червеното.

Не е трудно да минете в лагера на чернокосите. Важно е как поддържате боядисаните вече коси.
Независимо от естествения ви цвят, нанасянето на трайна черна боя ще покрие изцяло косъма. Боядисването няма да повлияе върху способността на косъма да отразява светлината, т.е. да блести – необходимо условие за красива и ефектна визия.

Съвременните продукти, които не съдържат амоняк, ще прибавят светлина в косите ви и те ще бъдат лъскави и шармантни. Аргановото и макадамовото масло вършат чудеса…

Елегантният черен цвят е за тези, които са изключително стриктни към външния си вид. Най-сложното е да поддържате израсналите корени на косата. Колкото е по-светъл естественият ви цвят, толкова повече ще изпъква контрастът между боядисаната част и корените. Ако имате кестенява коса, се насочете към интензивни тониращи средства или полутрайни бои.

Така пигментите ще се отмиват преди корените да израстнат видимо. При използване на трайна боя за коса, корените се боядисват всеки 3–4 седмици. Тя е подходяща за жени с по-светъл естествен цвят.

След като веднъж сте се превърнали във фатална брюнетка, трябва да спазвате някои препоръки, за да притежавате красива и лъскава коса. При миене използвайте специални шампоани и балсами за черни коси, независимо дали това е вашият естествен или вторично придобит цвят. На козметичния пазар се предлагат достатъчно продукти за тъмни коси, съдържащи различни растителни екстракти – какао, кестен и др. Те ще подарят блясък и наситеност на цвета, който няма да загуби привлекателността си под въздействието на слънцето, морската или хлорираната вода и други негативни фактори. За притежателките на черни къдрици, създадени в салоните за красота, съществуват козметични средства с интензивна формула – масла и ценни растителни екстракти, които спасяват косъма от стреса на цветовата трансформация. Специалните продукти със знак за траен цвят предотвратяват отмиването на пигмента и подхранват косъма. Боядисаните коси натрупват пигмент по краищата на косъма – факт, който трябва да се отчита при оцветяване и съответно да се намали времето на боядисване в тази зона.

За да не загуби красотата си, вашият черен цвят трябва да бъде защитен от ултравиолетовите лъчи и ако прекарвате продължително време навън, се препоръчва да използвате специален спрей с SPF дори през зимните месеци. Преди да оформите прическата си с преса, защитете косъма с термопротектори. За максимален блясък нанасяйте и силиконов серум.

Добре е в деня, преди да боядисате дългата си коса, да я подложите на интензивна терапия, която ще изглади косъма и ще гарантира перфектен резултат при оцветяването.

В цветовата палитра на предлаганите черни бои има различни оттенъци: гарвановочерно, със син нюанс, слива и др. Ориентирайте се към подходящия оттенък след правилно определяне на своя цветотип – например жените със смугла кожа и кафяви очи изглеждат добре, ако черният цвят има топъл нюанс. Синкаво-черните цветове отива на дамите с т.нар. цветотип “зима“ (кожа с млечно-сив оттенък, мургава, рядко бяла; очите – обикновено тъмни, като могат да бъдат всякакви, освен много светли).

При изрусени коси се въздържайте от боядисване в черно. Обезцветяването променя структурата на косъма, което в комбинация с трайна боя води до нежелан резултат – например силен червеникав оттенък. Консултирайте се задължително със специалист, преди да направите първото боядисване. Известно е, че не всяка боя гарантира желания резултат. Нашият съвет е да използвате козметични продукти, доказали своите качества. Съвет може да потърсите от професионалистите в центровете за красота.

Косата ви е тънка и непослушна – черният определено не е ваш цвят. Кожата на скалпа ви ще изпъква неестетично.

Алтернатива на химическите бои е натуралната басма. Боядисването с басма има и предимства, и недостатъци. Натуралните оцветители са напълно безвредни. Обикновено басмата се използва в комбинация с къна, в резултат на което върху косъма се образува защитен слой, който освен че предпазва, увеличава видимо обема на прическата. Недостатък на този метод е абсолютната му невъзможност за измиване. Докато боите, създадени по химичен път, могат да се отстранят (въпреки че това не се препоръчва), то басмата не може. Ето защо трябва да сте сигурни в решението си, преди да използвате натурален оцветител.

Изкусно изпълненото интензивно черно оцветяване може напълно да покрие белите коси. Съчетано с идеален тен и подходящ цвят на очите и деликатно съобразено с вашия цветотип, безспорно ще ви осигури впечатляваща визия. Магнетизъм и загадъчност за жените, които не желаят да бъдат незабележими!

Мъжете вече предпочитат брюнетки
.

Социолози отчитат намаляване на интереса на мъжете към блондинките. Съвременните мъже търсят равноправен партньор, а не крехка и капризна личност, която да защитават. А и жените вече са по-взискателни и не толерират лековато отношение към себе си. Докато блондинките излъчват особена естествена виталност, брюнетките очароват със загадъчност. Според социологическите данни, при създаване на семейство мъжете по-често избират тъмнокоси жени. Мотивите – брюнетките са по-сериозни и отговорни, целеустремени и интелигентни.

Редактор: Вера Янева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here