Ботокс мания

Не е тайна, че много холивудски звезди редовно прибягват до инжекции с ботулинов токсин, за да поддържат свежа, младежка визия. Родните ни красавици също търсят вълшебния” ботокс, който буквално изтрива години от лицето. Безспорен факт е, че напоследък все повече жени, а и мъже, се доверяват на инжекциите с ботулинов токсин, за да се избавят от издайническите бръчки. Поредното модно увлечение или истинска мания? Лукс или очевидна необходимост?…

 

 

Заедно с д-р Емил Бърдаров ще повдигнем завесата и ще разкрием какво е необходимо да знаете, ако сте решили да спрете неумолимия ход на времето с помощта на вълшебните” инжекции.

 

 

Д-р Бърдаров е завършил Медицинската академия в София през 1992 г. Специалност по дерматология и венерология получава през 1998 г. и оттогава освен обща дерматология практикува и микология, венерология и козметична дерматология. Има множество специализации – във Франция (при пластичните хирурзи д-р Вижерон, д-р Роже и д-р Картие) и Италия, както и индивидуални обучения по мезотерапия, работа с различни видове лазери, инжектиране на ботокс и на филъри с хиалуронова киселина. Редовно посещава световните конгреси и симпозиуми по естетична медицина и козметична дерматология.

 

Защо инжекциите с ботулинов токсин се радват на толкова голяма популярност? Възможно ли е да се пристрастим към тях?

Популярността на инжекциите с ботулинов токсин се дължи на факта, че са лесни за прилагане, резултатът е бърз и видим, почти нямат нежелани ефекти или ако имат – те са минимални и са свързани преди всичко с уменията на лекаря. Изключително важно е да се отбележи, че ефектът е обратим. Ботулиновият токсин се разгражда от организма в рамките на няколко месеца, без никакви последствия. Един от често задаваните въпроси от страна на пациентите е: „След разграждане на ботокса, няма ли бръчките да се откроят и да изглеждам по-зле?” Отговорът е НЕ, а при инжектиране на филъри с хиалуронова киселина, след разграждането й ефектът винаги е една идея по-добър. Колкото до пристрастяването – относително е. Но в повечето случаи пациентите, като видят резултата, наистина се пристрастяват и искат винаги да изглеждат перфектно.

Лукс или очевидна необходимост е вълшебният ботокс?

Лукс – може би, защото цената е висока, но от друга страна, е и необходимост, тъй като ботокс се използва не само за изглаждане на бръчки, а и за третиране на хиперхидроза (засилено потене) на подмишници, длани, ходила. В случаите на хиперхидроза наистина е необходимост, защото прекомерното изпотяване създава сериозен дискомфорт. Но напоследък естетичните корекции също се превърнаха в необходимост, тъй като красивата визия осигурява по-високо самочувствие, повече увереност в себе си и по-голям шанс за реализация в живота.

Какво представлява ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии – Clostridium Вotulinum. Познати са няколко типа, но в естетичната медицина се използва главно ботулинов токсин тип А. (Тип В намира приложение в неврологията.) Прилаганият за естетични цели ботулинов токсин тип А е многократно разреден и освен това не е в свободна форма, а е свързан с албумин или с декстроза. Така действието му се ограничава предимно само до мястото на инжектиране.

Какъв е механизмът на действие?

При инжектиране на ботулиновия токсин се блокира инервацията на мускула. Това се осъществява чрез блокиране освобождаването от пресинаптичните мембрани на един невромедиатор (ацетилхолин) и по този начин не може да се предава нервният импулс. Така се блокира и съкращението на самия мускул, съответно – мимическите бръчки се изглаждат.

Какви одобрени препарати с ботулинов токсин се предлагат в България?

За естетични цели това е препаратът Vistabel на американската компания Allergan, а в областта на неврологията – Dysport. Разбира се, в световен мащаб има одобрени за прилагане много препарати, но това е въпрос на регистрация, който е чисто технически. Другите продукти също са добри, но просто не са регистрирани в България.

Кои бръчки могат да се третират с ботокс?

Ботулиновият токсин има много широко приложение за третиране на бръчки, при това не само тези в горната една трета на лицето – глабеларни (между веждите), пачи крак и заешки (хоризонтално разположени линии по носа). Могат да се третират марионетни бръчки (гънки около ъглите на устата), радиални линии над горната устна, бръчици на долния клепач. Ботокс се прилага и за леко повдигане върха на носа, повдигане на вежди, корекция на венечната усмивка (Gummy Smile – при усмивка се виждат венците), лечение на бруксизъм („скърцане” със зъби, което води до увреждане на емайла). С напредване на възрастта се наблюдава „увисване” на контура на лицето – тогава се прилага т.нар. „Нефертити” лифт, който осигурява повдигане и моделиране на лицевия овал. С ботулинов токсин се третират и бръчки в областта на шията, и по-специално т.нар. Platysma Bands (вертикални ленти, разширяващи се под брадичката, които са причинени от съкращаването на Musculus Platysma и изглеждат доста неестетично), както и бръчки в областта на деколтето.

Как се определя необходимата доза за отделните области на лицето?

Има стандартни дози, които са утвърдени, но разбира се, преценката е на самия лекар – в зависимост от силата на мускула се определя какво количество ботулинов токсин трябва да се инжектира. Дозата зависи и от търсения краен резултат – дали се цели пълно блокиране на мускула или само отслабване на съкращенията му. Най-често дозата е от 50 до максимум 100 единици на 1 процедура, което е напълно безопасно и безвредно за организма. Трябва да се отбележи, че опасната доза за човек с тегло 72 кг е около 2700–2800 единици. Разликата е очевидна.

Кога е видим ефектът след инжектиране и колко дълго се запазва във времето?

Първите прояви се наблюдават след 2 дена. Крайният резултат може да варира между 7-ия и 14-ия ден. Най-често към 10-ия ден има пълно изявяване и затова контролните прегледи, които за мен са задължителни, се назначават на 14-ия ден. След 14 дена трябва да се направи контролен преглед, за да се докоригира, ако е необходимо. Става въпрос за минимална корекция, която най-често е свързана с т.нар. „феномен на д-р Спок”, изразяващ се в леко повдигане на веждите. Това е компенсаторна реакция, която, ако пациентът развие, по-нататък се коригира с минимална доза ботулинов токсин. Ефектът се запазва от 3 месеца до 1 година, но средно статистически е 5–6 месеца. При лечение на хиперхидроза е около 7–8 месеца за подмишници, а за длани и ходила – 6 месеца. Но никога, дори да се разгради по-рано ботулиновият токсин, не бива да се инжектира повторно, преди да са изминали 3-6 месеца. Честото инжектиране може да доведе до поява в организма на антитела срещу ботокса и след това ботулиновият токсин въобще да не действа. Освен това, трябва да има определен период за възстановяване на мускула.

Наблюдават ли се странични ефекти?

Да, разбира се. Най-често срещани са хематомите (леки синини), които бързо изчезват. Също така е налице главоболие и тежест в зоните на инжектиране, които са преходни и обикновено се наблюдават само при първото поставяне на ботокс. Доста рядко се появява преходна отточност, която изчезва за 2–3 седмици. Има и други нежелани ефекти, но те са свързани преди всичко с грешка в инжектирането, например асиметрия или падане на клепача, но те са обратими.

Има ли противопоказания?

Бременност и кърмене, също така и при заболявания, свързани с увреждания в инервацията, като Синдром на Ламбърт-Ийтън, Myasthenia gravis (автоимунни заболявания).

Съществуват ли възрастови ограничения за прилагане на инжекции с ботулинов токсин?

Когато се касае за областта на естетичната медицина, моето мнение е, че инжектирането с ботулинов токсин трябва да бъде между 18 и 65 години, тъй като след 65-годишна възраст е налице отпускане на кожата и ботоксът няма да даде добър ефект. Разбира се, по медицински показания ботокс може да се прилага и в детска възраст – в случаите на детска церебрална парализа, кривогледство, крива шия.

Колко пъти може да се инжектира ботокс в една мускулна група?

Няма ограничение в броя на инжектиранията, въпреки слуховете за лимит. Това не е вярно. На нито един световен конгрес, никой лекар не е казал, че има такъв лимит. Важното е да се спазва интервалът време между инжектиранията. При някои пациенти се наблюдава ефект на удължаване на този интервал – ако в началото инжектирането е на 6 месеца, след това става на 8 месеца или на 1 година.

Какво трябва да знаят пациентите, решили да се подмладят с помощта на ботокс?

Добре е 2 дена преди и 2 дена след процедурата да не се приема аспирин и други подобни медикаменти. Да не се употребява алкохол в продължение на една седмица след инжектирането. Също така от 7 до 10 дни след процедурата не бива да се прилагат масажи на лицето, но пък е добре да се правят нормални мимики с оглед по-добро фиксиране и разпределение на ботокса. В рамките на 4–6 часа след инжектиране на ботокс не бива да си лягате, както и да се навеждате продължително. За 12 часа не нанасяйте грим продукти или кремове, освен препаратите, които са показани за употреба след инжекционни процедури, за да се избегне евентуална инфекция.

И нещо много важно, което пациентите трябва да знаят – инжектирането на ботокс трябва да се извършва само от лекар! Добре е да се проучи и самият лекар. Освен това вижте резултатите при двама-трима пациенти и едва тогава се доверете на съответния специалист. След процедурата пациентът трябва да знае точно какво количество ботулинов токсин е поставен и на кои места. Затова е необходимо лекарят да направи схема с точките на инжектиране и дозата във всяка точка. По този начин, ако се наложи някаква докорекция, дори да не е при същия лекар, за да бъде тя успешна, другият специалист трябва да знае какво количество е инжектирано.

 

Интервюто взе
Поли Манолова


 

Трябва да сте логнат, за да публикувате.